Zomrel Josef Frais, autor fiktívnych spomienok Helmutha Nowaka

11.01.2013 Celý región

Praha 11. januára (TASR) - Český prozaik a dramatik Josef Frais zomrel vo štvrtok, iba 14 dní pred 67. narodeninami v Hraniciach na Morave. Informoval o tom dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na Denisu Novotnú z vydavateľstva Euromedia a autorovu dcéru Alexandru.

Pražského rodáka v počiatkoch literárnej dráhy prirovnávali dokonca k Vladislavovi Vančurovi a jeho neskoršiu tvorbu označovali za dumasovskú. Námety čerpal pôvodne hlavne z baníckeho prostredia, ktoré poznal aj z vlastnej skúsenosti.

V ostatných rokoch však Frais prekonal všetky doterajšie úspechy sériou fiktívnych knižných spomienok nemeckého vojaka Helmutha Nowaka. Toto svoje alter ego, vrátane oficiálneho životopisu, vytvoril literát tak presvedčivo, že množstvo čitateľov bolo presvedčených o skutočnej existencii tejto literárnej postavy. Helmuth Nowak, ktorý sa podľa oficiálneho životopisu narodil v Lipsku v roku 1918 a vlastné vojnové spomienky začal literárne spracovávať až v dôchodcovskom veku, sa ich vydania údajne nedožil, pretože zomrel v roku 1996. Od štvrtka však už nie je medzi živými ani muž, ktorý túto postavu vytvoril a obdaril ju fiktívnym životopisom.

Diela Josefa Fraisa, ktorý využíval pri vydávaní aj ďalšie pseudonymy (Bill French, J.J. Harper, Roy Haskins), sa distribuovali aj na slovenskom knižnom trhu.
 

Vyberte región